Lečenje dece – Slučaj iz prakse – glavobolje i opstrukcija pluća sa upornim kašljem

Lečenje dece – Slučaj iz prakse – glavobolje i opstrukcija pluća sa upornim kašljem

Tegoba: Devojčica od 9 godina, u pratnji sa mamom žali se na glavobolje i opstrukciju pluća sa upornim kašljem.

Devojčica ulazi sa mamom u ordinaciju i na pitanje: ’’ Zašto si došla kod nas’’, odgovara ’’Nemam pojma’’. Na napomenu majke, dodaje ’’A da, imam glavobolje’’.

Majka pojašnjava: ’’Ima jako uporan kašalj, koji traje godinu dana, sa gušenjem i glavoboljama. Jedan dan nije mogla da diše, pa smo brzo otišli u hitnu. Tamo su intervenisali  sa injekcijom i rekli da ima gušenje (opstruktivni bronhitis). Posle tog napada, nije htela da ide kod lekara i imali smo velikih muka i problema kada smo morali da je vodimo da joj izvade krv zbog analiza.’’

Dete: ’’Ne kašljem ja. Mogu ja da gledam da mi vade krv iz prsta, ne plašim se ja toga. Ja se ne plašim ničega, ja sam hrabra.’’

Majka: ’’Kada je loše odbija da pije i lekove , kaže da je to štetno. Čim primetimo kašalj, ostavljamo je kod kuće, ne ide u školu.’’

Dete: ’’Škola i bolnica su dosadni. Ja znam na šta sam alergična, na školu!.Nekad mi je dosadno u školi, a ponekad zabavno.

Terapeut:  ’’Kako se ponaša kada ima glovobolju?’’

Majka: ’’Tokom glavobolje je raspoložena, peva, igra se, sve kao i kada se ne žali da je boli glava.’’

Analiza slučaja: i pored čestih glavobolja i teškog disanja dete se ponaša bezbrižno, igra se i stalno traži zabavu

Rubrike:

Playfull – ne uzimati stvari ozbiljno, osećaj dobro sam i pored tegobe

Refusing to take the medicine – odbijanje leka i tretmana tokom bolesti

Horrible things, sad stories affect her profoundly – kada neko kaže da će da padne u nesvest od krvi ili igle, kada oseti miris bolnice, pozli mu, neko je nešto strašno sanjao ili video.

Lečenje glavobolje i opstrukcije pluća:

Posle anamnestičkog razgovora sa detetom i majkom, prepisali smo i dali homeopatski lek stramonium u jednoj dozi, uveče pred spavanje. U narednih par dana, kašalj se smanjio, ali su se pojavljivale glavobolje, slabijeg inteziteta. Apetit, spavanje, stolica su bili uredni, raspoloženje dobro i dete je puno energije. Posle nedelju dana, kašalj se vratio, al samo uveče, preko dana se nije pojavljivao.

Data je sledeća doza stramoniuma, koja je u potpunosti smirila kašalj i glavobolje, ali se pojavio sekret u nosu i blaga dijareja (4-5 stolica jedan dan). Sekret se zadržao punih 7 dana i posle toga potpuno prestao.

Svi simptomi su se povukli i dete je par godina bez tegobe zbog koje je bilo dovedeno na pregled. Dalje lečenje je isključivo po potrebi, ako se bilo koji od simptma vrati.

Kategorija: Lečenje dece

No Comments

Comments are closed.