Postporođajna depresija

Postporođajna depresija

Homeopatsko lečenje postporođajne depresije

Postporođajna depresija – uzroci i nastanak

Postporođajna depresija je psihička smetnja, koja se javlja posle porođaja. Uzroci i nastanak depresije mogu biti sam porođaj, hormonalni disbalans, predispozicija nastanka depresije, istorija depresije pre trudnoće itd. Iako je postporođajna depresija sve češća, majke se retko obraćaju za pomoć. Stručnjaci, takođe, vode polemiku o nastanku (nema jasnog uzroka), kao i o adekvatnom lečenju.

Simptomi su različiti od osobe do osobe. Neki od simptoma su: pad energije, nezainteresovanost za okruženje, nagli gubitak kilaže ili obrnuto gojenje, nesanica, preterana potreba za snom, neraspoloženje, pad koncentracije, osećaj usamljenosti i tuge, seksualna nezainteresovanost, averzija prema partneru, uznemirenost, osećaj bezvrednosti, griže savesti, agresija, izražena plačljivost, misli o smrti ili suicidu, strah da može nauditi svom detetu itd.

Dijagnoza i lečenje

Da bi se uspostavila dijagnoza postporođajne depresije, pacijent treba da je neprekidno u tom stanju najmanje dve nedelje i da ima više simtoma.

Lečenje se može sprovoditi psihoterapijom, lekovima ili holističkim tretmanima. Iako je postporođajna depresija učestala pojava, malo žena se obraća za pomoć, zbog niza predrasuda i osuda, da nije dobra majka ili da izmišlja i sl. Naravno, da se daje prednost psihološkim tretmanima, a ne lekovima koji imaju i svoj negativan efekat. Lekovi utiču samo na simptome bolesti, dok psihoterapija pronalazi uzrok stanja.

Lečenje postporođajne depresije homeopatijom

Lečenje postporođajne depresije homeopatijomHomeopatija, kao holistička metoda, posmatra osobu u celini sa svim njenim specifičnim simptomima. Ona pravi razliku između pacijenata sa istom dijagnozom, jer neće svi pacijenti imati sve simptome, niti će se na isti način ponašati. Jedna osoba će odmah uzeti lekove, jer hoće brzo rešenje. Druga će tražiti rešenje u psihoterapiji, jer ne želi da se truje lekovima. Različitost simptoma i ponašanja u bolesti je vrlo važan dijagnostički podatak za homeopatu. Homeopatija utiče na uzrok problema, a ne samo na zaustavljanje simptoma. Lečenjem homeopatijom možemo uticati na budućnost osobe i da se smanji verovatnoća da se bolest ponovi u budućnosti.

Homeopatski lekovi

Sepia– žena iscrpljena i bez energije, averzija prema mužu i deci, ne može da ustane iz kreveta, emocionalno tupa, zabrinuta u vezi svog stanja i statusa, osećaj beznađa i bezvrednosti vodi je do glasnog plakanja, bes usled tešenja, leži u krevetu potpuno indiferentna i bez interesovanja za druge.

Pulsatilla– žena osetljiva na moralne principe, osećaj sama sam na svetu i niko me ne voli, osamljuje se i tužno plače, osećaj neuzvraćene ljubavi, ako ja drugima dajem ljubav treba da isto toliko dobijem, prija zagrljaj i tešenje, averzija na seks, averzija na muža, averzija na suprotni pol, strah od mišljenja okoline, sve emocije dolaze iz srca.

Natrium muriaticum– žena sa osećajem da je jadna, osećaj gubitka dostojanstva i pokušaja da ga očuva, ne podnosi tešenje, priča o problemu izaziva plakanje, skriva se da drugi ne vide njenu slabost.

Ignatia– žena koja tuguje usled razočarenja ili nepravde, ne voli tešenje, teško zaplače ili provala plača, lako se razbesni ako neko pokuša da dominira nad njom, uvredljiva.

Navedeno je samo par lekova, koji mogu da se koriste u lečenju postporođajne depresije. Postoji još mnogo lekova u homeopatiji, zavisno od simptoma i ponašanja pacijenta, indikovanih za različite pacijente sa istom dijagnozom. Da bi odabrali pravi lek, konsultujte se sa vašim homeopatom, da bi lečenje bilo efikasnije i trajnije.

Kategorija: Homeopatsko lečenje

No Comments

Comments are closed.