Homeopatsko lečenje prehlade i gripa

Homeopatsko lečenje prehlade i gripa

Sezona gripa ili prehlada je česta u jesenjem i zimskom periodu. Može biti virusna, bakterijska ili kombinovana. Problemi se mogu manifestovati kao curenje nosa, upalom sinusa, bolovima u grlu i ždrelu, respiratornim smetnjama sa kašljem. Tegobe mogu biti praćene temperaturom, malaksalošću, bolom itd. Uobičajena prehlada nije opasno stanje za osobu (osim za neke teške hronične bolesnike) i obično prolazi za nekoliko dana. Populacija, koja je najpodložnija razbolevanju, su starije osobe i deca.

Komplikacije prehlade i gripa

Starije osobe teže podnose bolest, jer imaju manje energije i imuni sistem se sporije aktivira. Deca lakše podnose, jer im je vitalnost veća i njihov imunitet se brže oporavlja. Najćešće komplikacije kod starijih osoba su upala pluća, pogoršanje opšteg stanja, pogoršanje postojećih hroničnih bolesti itd. Kod dece pogoršanja su upala pluća, upale ušiju, visoke temperature, astma itd.

Homeopatsko lečenje prehlade i gripa

Homeopatsko lečenje prehlade i gripaHomeopatija postavlja pitanja, zašto je neko dobio prehladu ili grip, a neko ne!? Kako bolest utiče na osobu i kako se ona bori? Zašto je nekome bolje ako leži u miru, a drugoj ne!? Zašto neko ide odmah lekaru i pije lekove, a neko pokušava samo sa prirodnim preparatima!? Odgovori na ova pitanja su važni homeopati, da odredi šta je potrebno tom pacijentu, da bi se izlečio. Nema univerzalnog sredstva, koji će svima spustiti temperaturu ili smanjiti tegobe. Virus je okidač bolesti, ali odbrana zavisi od stanja našeg imuniteta. Imunitet je prirodan proces u našem organizmu i aktivira se tačno koliko i kad treba. Imunitet se ne može podizati na veštački način (uzimanje suplemenata), nego uskađivanjem prirodnih procesa organizma.

Homeopatski lekovi za prehladu i grip

  • Belladonna lek je za pacijente, koji traže brzo rešenje. Potreban mu je mir i izolacija, da gleda tv ili sluša muziku (opuštena atmosfera). Simptomi koji prate bell pacijenta su gubitak apetita, visoka temperatura, bolovi u grlu, glavobolja itd. Bell ima promene raspoloženja od klonulosti do histerije, pa su i u bolesti malo loše, pa malo dobro (promenljivo). Pomaže odmor, lagana hrana, svež vazduh.
  • Arsenicum je isto tako za brzo rešenje: “Ako mi ne daš lek, ja ću sam uzeti!“. Nema čekanja, veliki nemir tera ga da menja položaj i što više lekova da ozdravi. Pogoršanje nastupa od hladnog vremena, treba mu puno toplote.
  • Gelsemium ima veliku nemoć, ne može da ustane iz kreveta. Problem je što on ima volju, ali telo ne sarađuje. Ne podnose ako ih zapitkuju, nude pomoć, pipaju i sl., sve doživljavaju kao uznemirenje. Ulažu veliki napor da govore i da se kreću. Totalna iscrpljenost.
  • Aconitum izjava je: „Smrzao sam se”! Tegoba počinje naglo i usled šoka izlaganju hladnoći ili stresnoj situaciji.
  • Rhus tox pacijenta brine posao, zato traži brzo rešenje. Hladnoća pogoršava i ležanje, bolje od kretanja. Tipična izjava pacijenta:” Svake godine u isto vreme se razbolim”, “Nemam vremana za ležanje, moram da završim posao“.
  • Nux vom pacijenta isto brine posao, ali će ipak leći u miru, da povrati svoju snagu. Velika hladnoća ne prija.
Kategorija: Homeopatsko lečenje

No Comments

Comments are closed.