Homeopatsko lečenje hipertenzije

Homeopatsko lečenje hipertenzije

Arterijska hipertenzija – povišen krvni pritisak

Definicija hipertenzije

Povišeni krvni pritisak – arterijska hipertenzija je akutna ili hronična bolest, u kojoj je povišen krvni pritisak. Prema definiciji Svetske zdravstvene organizacije (SZO) vrednosti sistolnog arterijskog pritiska više ili jednake 140 mmHg i/ili dijastolnog arterijskog pritiska više ili jednake 90 mmHg, dobijene u tri uzastopna, adekvatna merenja tokom 1-3 nedelje, smatraju se arterijskom hipertenzijom.

Homeopatsko lečenje hipertenzijeHipertenzija” tihi ubica”, bolest savremenog čovečanstva. Posledice akutne hipertenzije su najčešće moždana krvarenja, dok se kod hronične hipertenzije komplikacije najčešće ispoljavaju na bubrezima, mozgu, očima i drugim organima. Procenat populacije, koja ima visok pritisak je visok. Smatra se da trećina stanovništva ima hipertenziju. Lečenje se sprovodi lekovima za snižavanje pritiska, ali se teško postiže stabilno stanje (normalan pritisak). Lekovi često previše snižavaju pritisak ili nedovoljno.

Uzroci hipertenzije

Prema nastanku imamo primarnu (naslednu) i idiopatsku (izazvanu). Razlozi povišenog pritiska mogu biti različiti: debljina, stres, druga bolest, nepravilna ishrana, alkohol, pušenje, preopterećenost poslom, umor, trudnoća, sužavanje krvnih sudova, nasledni faktor itd.

Simptomi hipertenzije

Simptomi mogu biti različiti. Deo pacijenata ne oseća nikakve simptome, dok kod drugih imamo širok dijapazon simptoma: nesvestica, zamućen vid, glavobolje, zujenje u ušima, nedostatak vazduha, nestabilnost u hodu, osećaj ubrzanog rada srca itd.

Dijagnoza i lečenje hipertenzije

Dijagnoza se zasniva na merenju pritiska svakodnevno, nalazima krvi i mokraće i pregledom kod specijaliste. U većini slučajevima uzrok ostaje nepoznat (nalazi uredni). U svakom slučaju uključuje se terapija lekovima za sniženje pritiska, režim ishrane i kretanja, a ne retko, i lekovi za umirenje. Često se kao uzročnik pominje stres, pa je potrebno da pacijent “izbaci” stres iz svoje svakodnevnice.

Homeopatsko lečenje hipertenzije

Homeopatija, za razliku od medicine, posmatra pritisak samo kao simptom. Gašenjem simptoma lekovima, pravi uzrok ostaje i dalje, kao okidač. Treba suštinski posmatrati pacijenta sa svim njegovim fizičkim i mentalnim stanjem. Samo tako možemo da razumemo, zašto je baš sad pacijent dobio pritisak, a ne pre, šta se to desilo, pa je njegovo telo počelo na taj način da emituje nelagodnost ili bolest. U homeopatiji nema univerzalnog leka, koji spušta pritisak. Svaka osoba različito reaguje, i na terapiju, i na režim ishrane, pa i homeopatski lek mora biti određen individualno. Homeopatija je sposobna da razreši problem unutar čoveka, jer leči osobu koja ima pritisak, a ne samo pritisak.

Kategorija: Homeopatsko lečenje

No Comments

Comments are closed.